Onsdagen den 25 november 2015: Föredrag. Ett trettiotal medlemmar hade samlats i Bromansalen för att lyssna på Björn Dal och Johnny Karlsson. Björn inledde med ett anförande om björnjägaren Lloyd, naturaliehandlaren Wheelwright, zoologen Wolley och nöjesjägaren Carlsson. Det blev ett sällsamt pärlband av anekdoter och berättelser om dessa excentriska mäns öden och äventyr med bössor och pigor men även om deras intressanta upptäckter och publicerade skrifter. Björn förevisade och berättade även om den nyutkomna boken ”Ritade efter naturen” om Magnus Körners & Sven Nilssons zoologiska planscher, av författartrion Björn Dal, Jakob Christensson och Johan Cederlund.
Johnnys anförande handlade om proveniensens betydelse för boken och han belyste detta genom ett antal intressanta nedslag i Harry Martinsons boksamling – allt samlat i boken ”Till Harry från …” På sedvanligt sätt bjöd Johnny på såväl tänkvärdheter som rikligt med muntrationer och allt i ett rasande tempo. Mycket nöjda deltagare släntrade hem i novembermörkret inte minst de som vunnit böcker.
Text och foto Lars Reveman
Den 23-24 oktober 2015 arrangerades Den gamla bokens dagar i Lunds Stadshall. Arton antikvariat, fyra bokbindare och ett bokförlag deltog i mässan. Årets tema var Artists’ Books och bokkonst. Bokkonstnären C O Hultén hyllades i en utställning med bokkonst från Image Förlag och fem konstnärer arrangerade en utställning med Artists’ Books. Besökstillströmningen var god under båda dagarna och stämningen hög. Poeten Lasse Söderberg författade med anledning av vår utställning en personlig betraktelse över Image Förlag. En artikel som vi förgäves försökte få publicerad i pressen, men den skall inte undanhållas våra medlemmar. Här är länken.
Den gamla bokens dagar 2015
Utställare:
Akarps Antikvariat – Lund
Antikvariatet i Norrköping – Norrköping
Antikvariat Hundörat – Stockholm
Antikvariat Hyltén-Cavallius – Billinge
Antikvariat Inger Johanson-Thor –Tomelilla
Antikvariat Ola Eng – Uppsala
Antiquriaat De Rijzende Zon – Tilburg (NL)
Antiquaria Bok- & Bildantikvariat – Göteborg
BIBLIOPHILUS – Sjöbo
Bohusläns Antikvariat – Skärhamn
Bokbindare Dalia López Madrona – Lerberget
Bokbindare Torbjörn Segner – Lund
Bokförlaget Orbis Pictus – Fjälkinge
Bokhistoriska Sällskapet
Bokmalen Antikvariat – Göteborg
Carolina Böcker & Konst – Uppsala
Erik Öman – Lund
Gregers Antikvariat – Malmö
Holje Bok och Antikvariat – Olofström
Johns Antikvariat – Fågeltofta
Malmö nya Bokbinderi – Malmö
Sven Nilsson Antikvariat – Sölvesborg
St. Annegatans bokbinderi – Lund
The David Neil Gallery – LundUtställningar:
Hyllning till bokkonstnären C O Hultén.
Artists’ Books konstnärer:
Lena Blohmé – Malmö
Christel Hansson – Malmö
Jeannette Lindstedt – Malmö
Vera Ohlsson – Malmö
Gert Petersson – Malmö
Text och foto Lars RevemanSöndagen den 13 september 2015 – Utflykt: ”Från slott till koja.”
Till dagens första besök på Maltesholm, hade samlats en maximal skara med nyfikna och något frusna bokälskare på parkerings-platsen utanför slottet. Vi fick ett desto varmare mottagande av slottsherren Niclas Palmstierna som generöst öppnade sitt hem och ledde en synnerligen intressant rundvandring i slottet. Maltesholm ägs nu av den 14 generationen och egendomen har vandrat mellan svärd- och spinnsida. Första ägare var Anne Ramel gift med Malte Juul som tog initiativet till byggandet av slottet som alls inte skulle vara någon fästning eller försvarsborg utan ett ställe för njutning och behag, en atmosfär som vi alla kunde känna av. Kända ägare under 1700-talet var sedan Malte ”Rike-Ramel” och därefter hans son ”Bygge-Hans” som använde många av pappans surt hopsparade guldmynt för sina projekt, t.ex. uppförandet av den pampiga uppfartsvägen ”Höge väg”. Det tog 50 år och var en trygg arbetsplats för traktens torpare och drängar; ”Vore inte herreman galen, så hade fattigman ej bröd”. Sedermera kom slottet med mark att hamna i familjen de la Gardies ägo och det var under den tiden som det magnifika biblioteket skapades. Större delen av boksamlingen överfördes sedermera till Borrestad som byggdes i början på 1900-talet och som Bokhistoriska Sällskapet hade nöjet att besöka 2011. 1933 kom egendomen i familjen Palmstiernas ägo.Rundvandringen på slottet började i den imponerande matsalen, full med porträtt av släktens personligheter, därefter beundrade vi de 400 år gamla gobelängerna, som mirakulöst nog motstått tidens tand, med motiv från drottning Esters gästabud. Vi leddes så in i biblioteket vars gamla skinnband givetvis gav en särskild atmosfär åt rummet, som också används som arbetsrum av Niclas Palmstierna, som förutom att ha ansvaret för godset på 2400 hektar – skogsbruk, jordbruk, jakt och vindkraftsarrende – dessutom bedriver en stor egen verksamhet inom vårdsektorn. Vi fick möjlighet att botanisera bland bokverken och medlemmarna kunde också berätta ett och annat intressant om banden för slottsherren. Exempelvis om det utsökta bandet i ormskinn med dedikation från Oskar den II till vännen Hjalmar Palmstierna.
Vi intog övervåningen, lät oss imponeras av ståtliga gästrum med Mariebergskakelugn och kom till ännu ett bibliotek, nu under ombyggnad. Det används av hela familjen till mycket annat, bl.a. var pingpongbordet täckt av en samling böcker, där vi fick förse oss allt efter tycke och smak. Vi bjöds därefter på kaffe, i dyrbart porslin hemfört av en de la Gardie från Ryssland, och kaka i det stora slottsköket. Niclas avtackades av Lars för en mycket personlig, intressant och exklusiv visning.
Från slottet körde vi i karavan till kojan, närmare bestämt Johns antikvariat i Fågeltofta. Kontrasten var stor, om man säger så! Vi utspisades i den gamla skolsalen, där fortfarande den svarta tavlan, fast den var grön, och div skolplanscher, hängde på väggarna. Sedan följde egna upptäcktsfärder i den andra delen av skolan, som var fylld med överfyllda bokhyllor. Några inkunabler stod inte att finna men många av oss kunde göra kompletterings-köp, förstås. Men man skall inte låta sig luras av skolans/ antikvariatets anspråkslösa utseende. John tar många lovvärda initiativ och arrangerar författaraftnar med kända moderna författare som Klas Östergren, Hans Gunnarsson och Cilla Nauman.
Så småningom skingrades medlemmarna, alla mycket nöjda med det innehållsrika och väl genomförda programmet.
Arvid Gierow text och Lars Reveman foto
Torsdagen den 27 augusti 2015 arrangerades – En kväll hos boksamlaren – denna gång hos Lars Reveman i Falsterbo.
Tio av föreningens medlemmar bjöds på en intressant och lärorik resa i Lars vackra bibliotek. Bordet var dukat med bibliofilutgåvor i fina band, främst från 1900-talet och illustrerade av konstnärer, allt i stilmässig samklang med det vackra hemmet. Omgivna av den finstämda njutning som skapas av utsökt konst och hantverk koncentrerade vi oss på bokkonsten. Med de vackra exempel som Lars valt att visa oss fick vi tillfälle att beundra bokbindarnas skickliga arbeten med varsamma händer. Vi såg hur arbetet av bokformgivare och illustratörer kommer till sin rätt med breda marginaler, råkanter och guldsnitt. Och vi smakade på sällsamt ögongodis som inre denteller och den djupa svärta som bara finns när raderingen tryckts direkt från plåten.
Lars presentation började med berättelsen om besöket på Lengertz´ antikvariat på Adelgatan i Malmö i slutet av 1970-talet. Han kunde då inte motstå ett häftat exemplar av Anders Österlings Skånska utflykter, tryckt av Bonniers 1934 med illustrationer av Emil Johanson-Thor. Denna samlingens förstling förbleknade nu vid sidan av vad som senare förvärvats och hela historien som följde med nya köp, lyckliga tillfälligheter och ”fynd” kändes så väl igen av oss som lyssnade. Så skapas passionen för bokkonst och bokhantverk, så väcks nyfikenheten och biblioteket börjar byggas innan samlaren inser att han omger sig med för sin psykiska hälsa omistliga värden – vilka så småningom tenderar att fysiskt växa honom över huvudet. Ett bra sätt att undvika det senare synes vara att som Lars insiktsfullt bara samla de bästa av bibliofilupplagor. Det kändes så uppenbart att breda marginaler kräver luftigt sköna biblioteksrum.
Fullmatade och till fullo nöjda med Lars presentationer och samtal om upplagestorlekar och trycktekniker, bjöds vi till bords, och fick som grädden på moset tillfredsställa kulinariska behov, garnerade med de lättsamma skrönor som ofta avslutar en givande kväll med bokvänner.
Björn Dal text Kristina Enhörning foto
Lördagen den 30 maj 2015 Vårens utflykt genomfördes den 30 maj då biblioteken på Tomarps Kungsgård respektive Össjö Gård besöktes.
Marco Smedberg förevisade officersbiblioteket på Tomarps Kungsgård och berättade om boksamlingens ambulerande mellan olika skånska kavalleriregementen tills samtliga lags ner och samlingen år 2000 fick sin hemvist på Tomarps Kungsgård.
Charlotte Hamilton Berch hälsade oss välkomna till Össjö Gård och berättade om släkten Berchs och gårdens historia samt om boksamlingens märkliga öde att ha legat nerpackad i 100 år. Därefter erbjöd hon oss generöst att fritt botanisera i såväl hus som bibliotek. Ett erbjudande som deltagarna mottog med förundran men omgående genomförde med bibliofil aptit. Många godbitar hittades i boksamlingen och biblioteksrummet beundrades såväl som husets intakta sengustavianska interiör.
Besöket avslutades med förfriskningar varpå mycket nöjda deltagare vände hemåt.
Text och foto Lars Reveman
Tisdagen den 21 april 2015 träffades medlemmar på Hålegården i Billinge i Skåne och Antikvariat Hyltén-Cavallius för att ur ett bokhistoriskt perspektiv samtala om och analysera böcker som var och en tagit med sig. Bokexperten Björn Dal var kvällens samtalsledare och såg till att ett tiotal böcker nagelfors ur olika aspekter avseende inbindning, papperskvaliteter, tryck, provenienser, tidigare ägaranteckningar och dedikationer. Syftet var alltså att lära mer om boken som ett fysiskt objekt snarare än innehållet. Paret Gunnar och Gudrun Hyltén-Cavallius stod som värdar för kvällens evenemang och medan Gudrun förberedde en traktering inledde först Gunnar med att förevisa antikvariatet.
Den första boken som Björn Dal kunde berätta en hel del om var August Brunius Det Moderna Originalträsnittet från 1917 som presenterades i sitt förlagsband. Titelsidan är helt skuren i träsnitt och exemplaret hade alla sina 13 originalplanscher i träsnitt av samtida framstående svenska konstnärer kvar. Boken trycktes i en liten upplaga av 200 numrerade band på Handpresstryckeriets Förlag i Råsunda. En riktig dyrgrip.
En bok med en intressant dedikation var Vilhelm Mobergs Soldat med brutet gevär från 1944. Den bär inskription ”Till Karl Erik som minne av natten till den 22 februari 1951, då viktiga ting hände. Vilhelm Moberg.” Nuvarande ägaren har efter sorgfällig forskning inte lyckas fastställa vem Karl Erik var och vad som hände den där natten.
Bokbindaren Dalia López Madrona visade en s.k. Solanderbox som hon tillverkat och dekorerat i klot för en ömtålig bok.
Richard Wahlgren text, Lars Reveman foto
Tisdagen den 17 mars 2015 höll Per Stobaeus ett uppskattat anförande, i anslutning till årsmötet, om renässansmänniskan Christiern Pedersens märkliga levnadsöde på 1500-talet. Pedersen var en lärd man som uppskattades av den siste unionskonungen Christian II och fick tjänst som kanik i Danmarks kyrkliga huvudstad Lund under biskop Birger Gunnesen. Han sändes till Paris för fortsatta studier och här skrev/översatte han ett antal viktiga verk som trycktes i Paris, bland annat: latinskt–danskt lexikon 1510, Saxo Grammaticus Gesta Danorum 1514; krönikan om den danske konungen som senare låg till grund för Shakespeares Hamlet. När Christian II avsattes och tvingades i landsflykt följde Pedersen honom såväl i landsflykten som i konverteringen från katolicismen till Luthers lära. Trots detta lyckades Pedersen återvända Danmark och Malmö där han bland annat tryckte en örtabok och en läkebok och översatte berättelsen om Holger Danske till danska. Två år efter hans död utkom hans översättning till danska av Aisopos Fabler 1556.
Torsdagen den 26 februari 2015 genomfördes – En kväll hos boksamlaren – denna gång hos en BHS medlem med en storartad entomologisk boksamling. Det blev en folkbildande afton med hemtrevliga och kulinariska förtecken. Vi fick ta del av Ulysse Aldrovani, Pietro Rossi, Rösel von Rosenhof, John Reinold Forster, Nils Alarik Kemner och Bengt-Olof Landin – samtliga betydande inom den entomologiska forskningen – och deras gärning, bokverk samt åtskilliga anekdoter därtill. Historiskt viktiga, utsökt illustrerade och kolorerade bokverk förevisades för mycket entusiastiska besökare.
Tisdagen den 18 november 2014 avhölls en välbesökt föredragskväll i Bromansalen på UB. Björn Dal inledde med ett mycket initierat anförande om konstnärsbröderna von Wright och deras arbete med det storslagna planschverket Svenska foglar. Björn berättade bland annat om brödernas samarbete med greve Nils Bonde på Mörkö och stentryckaren Carl von Schéele samt om sitt eget arbete med att klarlägga den bibliografiska utgivningshistorien för Svenska Foglar och Einar Lönnbergs efterföljare Svenska fåglar. Sistnämnda redovisat i Björns bok ”Bröderna von Wrights fågelverk”. Kvällen avslutades med att Johnny Karlsson berättade om hur böcker från Beijers och Hultbergs förlag i Stockholm spreds i mellersta Blekinge i slutet på 1800-talet via auktioner i den lilla orten Hemsjö. Information om forna dagars bokspridning som Johnny inhämtat från auktions-dokumentation som av en slump hamnat i hans ägo.
Veckoslutet 24-25 oktober 2014 arrangerade Bokhistoriska Sällskapet återigen en antikvarisk bokmässa i Lunds Stadshall: Den gamla bokens dagar. I år deltog flera nya utställare både antikvariat och bokbindare. Årets tema ”Konstnärsbröderna von Wright, deras bilder av fåglar, fiskar och fjärilar” återspeglades i många montrar med bilder och böcker av Wrightarna samt böcker om konstnärsbröderna. Mässan hade många besökare och stämningen var god bland såväl utställare som bokletare.
Utställare 2014:
Akarps Antikvariat – Lund
Antikvariatet i Norrköping – Norrköping
Antikvariat Ola Eng – Uppsala
Antiquriaat De Rijzende Zon – Tilburg (NL)
Antiquaria Bok- & Bildantikvariat – Göteborg
BIBLIOPHILUS – Sjöbo
Bohusläns Antikvariat – Skärhamn
Bokbindare Dalia López Madrona – Lerberget
Bokbindare Torbjörn Segner – Lund
Bokförlaget Murbräckan – Borrby
Bokförlaget Orbis Pictus – Fjälkinge
Bokhistoriska Sällskapet
Bokmalen Antikvariat – Göteborg
Carolina Böcker & Konst – Uppsala
Gregers Antikvariat – Malmö
Holje Bok och Antikvariat – Olofström
Jernskogs Antikvariat – Koppom
Johns Antikvariat – Fågeltofta
Malmö nya Bokbinderi – Malmö
Redins Antikvariat – Uppsala
Sven Nilsson Antikvariat – Sölvesborg
St. Annegatans bokbinderi – Lund
The David Neil Gallery – LundSöndagen den 12 oktober 2014 besöktes boksamlaren Bengt Bengtsson Kalmar. Bengt har sedan 1970-talet samlat Kalmariana inkluderande Öland. BHS gästerna förevisades ett väl valt urval ur den cirka 15 000 titlar stora samlingen. En synnerligen engagerad och kunnig värd bjöd besökarna på en kulturhistorisk exposé, i högst varierande ämnen, över vad som skrivits och tryckts i länet. Många vackra band med intressant proveniens beundrades. Gästerna imponerades inte bara över Bengts samlargärning utan även inför hans egentillverkade boklådor och kassetter samt sist men inte minst över gästfriheten, den goda måltiden och den hänförande utsikten.
Tisdagen den 9 september 2014 genomfördes ett varierat program benämnt Bokjakt i Lund. Dagen inleddes på Kulturen med att intendent Karin Schönberg visade utställningen Stradanus – Hovkonstnär hos Medici och initierat berättade om utställningens grafiska blad, Stradanus liv och konstnärskap samt om förebilder och efterföljare. Därefter bjöd Lars Ekholm på ett smakprov ur sin samling med jaktlitteratur. Temat var vita band och det blev en fängslande resa genom sex seklers jaktlitteratur. Eftermiddagen på Kulturen avrundades med ett besök i professorn, biskopen, akademiledamoten m.m. Johan Henrik Thomanders begränsat tillgängliga bibliotek. Dagens avslutades med att Torgny Schunnesson öppnade för en enskild visning inför Crafoords bokauktion och medlemmarna fick äntligen utlopp för behovet att plocka, känna och bläddra i vackra, intressanta band. Den uppsluppna stämningen blandades med allvarliga övervägande om vilka bud som skulle läggas.
Lördagen den 30 augusti 2014 deltog BHS medlemmar vid ”avvernissagen” av en sällsam utställning i Olofström med temat ”Svenska veckotidningar under 1900-talet.” Traktens stora kulturpersonlighet och antikvariatbokhandlare Johnny Karlsson har under decennier systematiskt uppbådat ofta kompletta serier av våra älskade veckotidningar i en traditionell precisering av regelbunden utgivning, bredd och underhållande läsning. Under hela sommaren har de varit utställda i Längan i Holje Park för allmänhetens beskådande. Nu gav Johnny Karlsson medlemmarna och andra besökare en längre mycket roande och värdefull presentation av veckotidningens historia med exempel från utställningens alster. Magasinen hade monterats längs väggarna efter skilda decennier eller efter tema – ofta efter omslagsbild. Mer unika blad fanns att beskåda i flera montrar. På bilderna ser vi bland annat exempel från de som kom ut under förra seklets allra första decennier. Eftersom det var utställningen sista dag kunde besökarna få införskaffa lite mer udda nummer – antingen för en egen samling eller bara för en roande läsning i ett historiskt perspektiv.
Tisdagen 6 maj 2014 hade medlemmarna nöjet att beskåda boksamlaren Leif Gothildius omfångsrika bibliotek med inriktning på äldre naturalhistoria med flera verk av Carl von Linné – här är Linnés Systema Naturae 10:e upplagans första del avbildad (Magdeburg 1760) – av Linnés apostlar samt andra framstående samtida och senare tiders zoologer och botanister. Men samlingen representeras också av äldre böcker med anknytning till historiska ämnen, av illuminerade inkunabelblad, äldre sällsamma bokband och med säregna provenienser samt böcker med s.k. ”fore-edge painting”, som Leif här visar upp ett exemplar av (Oxford 1796). Besöket avslutades med konversationer i bokhistoriska ämnen över en hedrande kvällsvard. Besökarna kunde konkludera att ett enastående intressant privatbibliotek hade lagts före dem.
Lördagen den 26 april 2014, i bästa tänkbara sommarväder, genomfördes en utflykt till Karlskrona med tre intressanta bibliotek som resmål. Besöket började på Carlskrona Läsesällskaps Bibliothek grundat i slutet på 1700-talet och med en boksamling om cirka 9000 volymer. Bibliotekarie Torsten Samzelius inledde med att berätta om stadens historia och bakgrunden till Läsesällskapet samt om tillblivelsen av det nuvarande mycket vackra och stilrena biblioteksrummet skapat av inredningsarkitekt Åke Axelsson. Därefter förevisades ett stort antal intressanta bokband.
Efter lunch stod Marinmuseets Bibliotek på tur, ett forsknings- och referensbibliotek med inriktning på sjökrigsväsen, militärhistoria, teknik och skeppsbyggeri som även inhyser den s.k. Chapmansamlingen. Bibliotekarie Catrin Petersson började med att visa några skeppsmodeller i museet för att förklara såväl museets som bibliotekets arkitektoniska uppbyggnad – även detta bibliotek är ritat av Åke Axelsson. Sedan var det dags för Chapmanband, skeppsritningar, arbetsböcker m.m.
Dagen avslutades på Kungliga Örlogsmannasällskapets bibliotek som presenterades av bibliotekschef Andreas Nilsson, företrädaren Lisbeth Thorsén Carlberg och intendent Tom Ohlsson. Besöket inleddes med generös servering av kaffe med bakelse i Sjöofficersmässens trädgård innan biblioteket angjordes. Detta biblioteksrum, med paneler och bokskåp i mörka träslag, kontrasterade mot de två föregående och sägs vara en kopia av styrelserummet på SEBs huvudkontor. Biblioteket består av en marin boksamling med böcker från 1600-talet fram till nutid som fortsatt kompletteras. Samlingen har sedan starten utökats genom ett stort antal donationer från bl. a. sjöofficerare i utländska flottor och besökarna delgavs målande berättelser och anekdoter om deras liv och umbäranden och om bokbandens resa till Karlskrona. En mycket lyckad och innehållsrik bokdag.
Torsdagen den 27 mars 2014 lyssnade årsmötesdeltagarna till ett intressant föredrag av Fil. dr. Gunilla Törnvall – Botaniska bilder till allmänheten. Anförandet tog avstamp i hennes avhandling om vårt lands första stora illustrerade flora tryckt i färg: ”Bilder ur Nordens flora” av Carl Lindman. Gunilla berättade bland annat om sitt sökande efter information om Carl Lindman och illustratörerna Thérèse och Axel Ekblom samt visade exempel på hur kopparplåtarna från J.W. Palmstruchs ”Svensk Botanik” återanvänts i Lindmans flora.Torsdagen den 27 februari 2014 mötte en talrik och entusiastisk skara medlemmar upp för programpunkten – En kväll med fynd – i Bromansalen på UB. Björn Dal förevisade och berättade om nya bokfynd bland annat i stort sett okända Linnéartiklar på danska samt filosoferade över begreppet bokfynd. Bo Ekberg tog oss med på en historisk exposé inom den ornitologiska litteraturen och via bland andra Bewick, Montagu, Naumann, Audubon och lundaprofilen Sven Nilsson landade vi i hans eget fynd. En handskrift från 1833 med ornitologiska iakttagelser av hovpredikanten A Cronsjö: ”Anteckningar rörande Jagt och dermed gemenskap ägande ämnen” utförligt beskriven i tidskriften ANSER nr 4 2013.Torsdagen den 14 november 2013 firades Bokhistoriska Sällskapets 25-års jubileum genom ett välbesökt arrangemang på UB i Lund. Firandet började med mingel i UBs foajé där den nya utställningen ”Encountering the Other” fanns till beskådande. Universitetsbibliotekarien Jette Guldborg Petersen hälsade föreningen välkommen till UB och informerade om det senaste utvecklingsarbetet inom universitetsbiblioteket. Föreningens ordförande Lars Reveman hälsade medlemmarna välkomna till jubileumsdagen och gav en kort exposé över föreningens första tjugofem år. Därefter påbörjades eftermiddagens föreläsningar i Bromansalen med fil. dr. Per Stobaeus anförande: ”Några märkvärdigheter ur UB:s samlingar”. Per inledde med att presentera medeltidshandskriften ”Liber daticus vetustior” och gav exempel på hur biskopar och klerker genom gåvor av gårdar med mera, till domkapitlet, försäkrade sig om förböner när de lämnat jordelivet. Vidare förevisade han Jacob Zieglers geografiska verk från 1532 med rättelser och kommentarer i marginalen av Johannes Magnus. Efter en kort paus talade antikvariatsbokhandlaren Johnny Karlsson och boksamlaren/bibliografen Lars Erik Nygren över ämnet: ”Texter och ark i lägg och arkiv” – om följetongsromaner och annat som hamnat lite vid sidan om. Enkelt bundna band baserade på urklipp av i svenska tidningar publicerade romaner och kriminalhistorier förevisades. Många av dessa icke officiella böcker är de verkliga ”första upplagerna” på svenska av kända författares verk. Exempelvis Sherlock Holmes av Sir Arthur Conan Doyle och verk av Allan Edgar Poe m. fl. något som är en utmaning för samlare och bibliografer. Dagen avslutades med att bokhistorikern/boksamlaren Björn Dal och professor Henrik Horstbøll förevisade: ”Fina böcker ur Einar Hansens boksamling” och berättade om dess bakgrund. Jubileumsbesökarna fick exempelvis ta del av rariteter som Tabulæ Rudolphinæ av Johannes Kepler från 1627 och Thersauri Naturaliekabinett av Albertus Seba i praktfulla band samt unika handkolorerade ornitologiska folianter av bland andra engelsmannen John Gould och lundaprofessorn Sven Nilsson. Belåtna jubileumsbesökare fick sannerligen uppleva unika böcker och handskrifter av ytterst varierat slag.
Onsdagen den 30 oktober 2013 besöktes boksamlaren Richard Wahlgren. Richard som innehar en av världens tre största privata samlingar i ämnet herpetologi berättade entusiastiskt om sitt samlande och visade betydelsefulla verk av encyklopedister från 1500- 1600-talet, Linné och hans samtida samt magnifika handkolorerade verk av Seba, Catesby, von Rosenhof med flera. Efter en paus med internationell förtäring förevisade Richard sitt andra samlarområde Primitiv konst – om möjligt lika storslaget. Sent om aftonen stapplade besökarna hem överväldigade och utmattade.
Den 18 – 19 oktober 2013 arrangerade Bokhistoriska Sällskapet antikvariatsbokmässan Den Gamla Bokens Dagar i Lunds Stadshall. Bland utställarna fanns antikvariat från stora delar av Sverige och Tilburg i Nederländerna samt lokal bokbindare och papperskonservator. Mässan, den enda i sitt slag i Sverige 2013, drog ett stort antal besökare såväl inbitna samlare som allmänt bokintresserade. Stämningen och kommersen var god och mässan blev en lyckad umgängesplats för handlare, samlare och stadsflanerare.
Den 14 september 2013 besöktes Svenska Akademiens ordboksredaktion i Lund av en nyfiken grupp medlemmar. Anton Lundqvist, från SAOB, berättade utförligt om det arbete som sedan 1884 bedrivs för att skapa en ordbok som beskriver svenskt skriftspråk från Gustav Vasas tid till våra dagar. För närvarande arbetar redaktionen med de sista bokstäverna i alfabetet och målet är att avsluta bokstaven Ö år 2017. Bokstaven S krävde ofattbara 40 år att färdigställa och resulterade i 10 band. Ordboksarbetet är idag till stor del datoriserat men Anton visade exempel på handskrivet, historiskt källmaterial och språkprov sk. excerpter. Som avslutning fick besökarna fördjupa sig i ordboksredaktionens bibliotek. En stimulerande eftermiddag.
Den 5 juni 2013 visade Björn Dal sitt zoologiska bibliotek på Jeppsagården för en entusiastisk grupp BHS medlemmar. Boksamlingen, som inryms i ett fantastiskt vackert privatbibliotek, omfattar i stort sett all svensk litteratur med zoologisk inriktning fram till år 1900 och många exemplar i utsökta bokband samt med en intressant proveniens. Flera av besökarna hade redan stiftat bekantskap med ett urval av böckerna i Björns stora bibliografi ”Sveriges zoologiska litteratur” från 1996, men att få bläddra i originalverken, uppleva de kolorerade illustrationerna och höra Björns anekdoter om verken och berättelser om hur de införlivats i samlingen var en verklig högtidsstund. En mycket minnesrik sommarkväll – i det närmaste osannolik.
Lördagen den 4 maj 2013 företog 25 medlemmar en utflykt i bilar till Charlottenlunds slott beläget åtta km väster om Ystad. Slottet är byggt 1849 i medeltidsromantisk stil och har en öppen ljusgård. Slottet med biblioteket köptes 1901 av Jacob Lachmann. Värden, sonsonen Johan Lachmann tog välvilligt emot oss och bokhistorikern Björn Dal förevisade slottets ansenliga boksamling, som i stora delar har sitt ursprung i Löberöds slottsbibliotek (De la Gardie), som på 1800-talet genom arv i delar skiftades till Borrestad slott (via Maltesholm), vilket sällskapet besökte den 9 oktober 2011, och Charlottenlund samt Lunds Universitetsbibliotek (arkivet).
Turen gick vidare till Ystads Stadsbibliotek där vi fick en illustrativ introduktion och bakgrund av bibliotekarien Ingrid Borg till den omfattande samling böcker som den excentriske ryttmästaren John Andrén vid sin bortgång 1965 testamenterat till biblioteket tillsammans med medel för ytterligare inköp. Kollektionen omfattar verk av författaren Oscar Wilde, tecknaren Aubrey Beardsley, arkeologen med mera T E Lawrence och dansören Vaslav Nijinsky och består idag av cirka 3 000 volymer.
Den 21 mars 2013 åhörde deltagarna på årsmötet ett mycket intressant anförande av latinprofessor Arne Jönsson över Linnélärjungen Daniel Rolander och hans bortglömda manuskript. Bland annat återgavs utdrag ur Rolanders dagbok och anekdoter hämtade ur boken ”Ur regnskogens skugga”. Föreläsaren bad åhörarna om hjälp med att besvara två frågor kopplade till Rolander vilka här vidarebefordras. 1. Rolander besökte Helsingborg på sin utresa till Surinam och gjorde då iakttagelsen att man i denna stad hade en högst egen sedvänja. Man producerade mjöl genom att mala omogna sädeskorn med följd att mjölet blandades upp med sandkorn från kvarnstenarna. Vad förklarar denna sedvänja? 2. Daniel Rolander författade en flora över växtligheten på Ven. Var finns detta manuskript?
Den 18 februari 2013 besöktes boksamlaren Staffan Fogelmark som utförligt förevisade väl valda band ur sin unika samling av 1500- och 1600-tals band och tryck. Besökarna uppmärksammades på typografiska skillnader mellan band med grekisk respektive latinsk text och njöt av band med konstfullt utformade anfanger och utsökta ciseleringar. Ett antal förgyllda renässansband av framstående bokbindare, vissa med ytterst intressant proveniens, beundrades och visningen avslutades med ett antal band med oerhört vackra fore-edge paintings flera med motiv efter kända målningar. Det blev en sen kväll med såväl generös bokvisning som förtäring. Nedan några exempel från visningen.
Den 18 november 2012 bänkade sig nyfikna medlemmar i Bromansalen för att ta del av Per Stobaeus anförande om De la Gardiesläkten och det väldiga De la Gardie arkivet på UB. Arkivet är ett av landets största och omfattar material från perioden 1520-1850. Per delgav en spännande inblick i De la Gardiesläkten och levandegjorde arkivet genom att visa exempel på såväl släktens egen korrespondens som annan samtida. Bland annat förevisades ett brev från Linné till De la Gardie i vilket Linné med stor sorg beskriver det sydamerikanska däggdjuret, agutti. Linné hade nämligen haft en agutti som tamdjur men den hade just lämnat jordelivet. Åhörarna förundrades över med vilken lätthet Per läste handstilar som övriga fann mycket svårtydda. Ett mycket fängslande föredrag.
Den 26-27 oktober 2012 återupptog Bokhistoriska Sällskapet traditionen med en antikvariatsbokmässa i Lund. Den Gamla Bokens Dagar intog Stadshallen och ett stort antal besökare lyssnade till föredrag och gick på bokjakt hos ett tjugotal antikvariat och bokförlag.
Den 16 oktober 2012 besöktes Astrid Lindgren specialisten och samlaren Lars Bengtsson. Värden guidade entusiastiskt genom sin stora boksamling och demonstrerade små subtila skillnader mellan olika upplagor av en och samma titel. Det blev verkligen en helkväll hos boksamlaren med generös förtäring och när medlemmarna sent om sidor begav sig hemåt var det i sällskap med Lars mäktiga bildbibliografi över kvällens huvudperson.
Den 29 september 2012 besökte en mindre grupp från BHS det storslagna Hagströmerbiblioteket inrymt i tidigare Haga Tingshus. MDhc Ove Hagelin, som skapat och förestår biblioteket, visade oss runt i biblioteket och berättade om dess uppkomst och om några av de personer som donerat stora betydande boksamlingar i gångna tider. Vi fick även se prov på rariteter ur samlingen – unika originalupplagor av epokgörande verk i biologins och medicinens historia, merparten med fantastisk vackra och välgjorda illustrationer. Att ciceronen dessutom hade förmågan att krydda den bokhistoriskt lärda utläggningen med mustiga anekdoter om vetenskapsmän och boksamlare gjorde besöket mycket inspirerande och lärorikt.
Den 15 september 2012: Tranemåladagen. Dagen inleddes med förmiddagsfika på Johnny Karlssons antikvariat i Holje. Stärkta av skaffningen spred sig sällskapets medlemmar ut i den till synes ändlösa labyrint av böcker tryfferad med uppstoppade djur och fåglar samt kuriosa som är antikvariatets signum. Därefter begav vi oss, med nyförvärvade klenoder, på slingriga skogsvägar till Tranemålagården. Bengt Ljungström, ordf. i Tranemålastiftelsen, hälsade oss välkomna och berättade om bygdens och gårdens historia och om släkten som förvaltat Tranemålagården under hundratals år. Bonden, riksdagsmannen och inte minst boksamlaren Lars Månssons liv och gärning förtäljdes av Johnny Karlsson med speciellt fokus på Månssons bokhus, hans samlande av böcker och boksamlingens vidare öde. Efter en efterlängtad lunch berättade Johnny hänfört och målande om den betydelse Lars Månsson haft för bygdens bokliga och konstnärliga bildning. Som avslutning på dagen förevisade och berättade Björn Dal om bleckbeslagna bokband med proveniens från trakten. Ett mycket intressant anförande om en udda typ av bokband som Björn har börjat att forska på. Vi återger därför ett utdrag av anförandet och ber samtidigt alla våra boksynta medlemmar att speja efter band av dessa slag! De kan finnas i museer och hembygdsmuseer, men säkert också dyka upp hos antikvariat och antikhandlare, på marknader och loppisar. Hör av dig till Björn direkt eller info@bokhistoriska.se. Som alla förstår blev det en mycket späckad och lyckad bokdag.
Om metallskodda band:
Att förse praktband med dekor i metall, oftast bearbetad plåt i silver eller mässing är välkänt och praktiserades ofta i äldre tid. De praktfullaste har även infattningar med ädelstenar. Det handlar ofta om handskrifter från medeltid och gamla tryckta biblar. Men denna traditionella utsmyckning sökte sig under 1700-talet in i allmogekulturen där biblar eller psalmböcker kunde förses med silver- eller mässingsbeslag. Biblar har ända in på 1900-talet kunnat ha metallbeslagna hörn.
Alldeles säregna och i bokbandslitteraturen obeskrivna är band som förnyats eller förskönats med metallbeslag. Sådana är kända från Mellansverige och det är mässingsbeslag som ger slitna gamla psalmböcker och biblar ett nytt skimrande liv. Troligen har en del av detta arbete inte utförts av bokbindare utan av “plåtslagare” på de årliga marknaderna under 1700-talets andra och 1800-talets första hälft. Här visas två sådana exempel, det vänstra med proveniens Floda i Dalarna.
I en uppsats i Library History från 2008 (vol. 24, nr.2) beskriver Robert J Milevski vid Princeton University Library (USA) och Valdis Villeruss vid Art Academy of Latvis (Lettland) “ Latvian Peasant Metal-Clad Bindings”. Ett par hundra sådana band är kända från området Kurzema vid Östersjökusten i Lettland, och endast därifrån. De är till utformning och teknik snarlika de Mellansvenska banden, och liksom för dessa är det mässing som använts. Författarna anser att “these metal-clad bindings are known only in Latvia” – en riktig slutsats eftersom inget har beskrivit motsvarande svenska band. Geografiskt befinner sig Kurzema mitt emot Gotland och just söder om Ösel, Magnus Gabriel de la Gardies grevskap under svensktiden.
Märkligt nog har samma tradition nu upptäckts i form av ett 15-tal band från 1800-talets mitt med provenienser inom några mils radie från Holje, en gammal betydelsefull marknadsplats i västra Blekinge nära gränsen till Skåne. Banden uppvisar inte samma skicklighet i metallbearbetningen som ovan nämnda band. Några av banden har beslagen i mässing men de flesta i vitbleck (tunn järnplåt med överdrag i tenn), och dessa har ett eget särpräglat formspråk. Det handlar i samtliga fall om beslag på äldre band. Som Johnny Karlsson framkastade vid seminariet i Tranemåla finns här en sannolik koppling till Olofströms bruk som vid tiden tillverkade förtenta kastruller mm. Vitblecket har över tiden ofta angripits lätt av rost, men beslagen har som nya varit nästan silverglänsande. Johnny väckte också tanken på att de skulle kunna ha varit de skickliga korgmakarna från Göinge som stått för hantverket. Här visas bilder på två band, ett med beslag i mässing och ett i vitbleck.
Den 6 maj 2012 upplevde en entusiastisk skara ”En dag i Piratens värld” under initierad och oförliknelig guidning av Christian Irhammar. Gruppen lotsades genom det vackra skånska kulturlandskapet på slingriga, oväntade småvägar såväl som genom sannolika och osannolika Piratenhistorier samt österlenska hållpunkter i Piratens levnad och litterära fatabur.
Den 3 april 2012 besöktes boksamlaren Pierre Dethorey som visade sin unika och omfattande Robinson Crusoe samling. Robinson Crusoe böcker från olika tidsepoker och språkområden, robisonader (böcker som utnyttjar Robinson Crusoe succén och placerar honom i nya miljöer och historier) och allehanda spel, tavlor, affischer m.m. som följt i bokens spår. Ett stort antal Crusoeobjekt studerades ingående av intresserade deltagare under det att Pierre berättade om bokens olika upplagor och illustra historier kring sitt samlande.
Den 21 mars 2012 höll Helena Strömquist ett intressant föredrag om ProBok – en nationell svensk databas för dokumentation av bokband och provenienser från handpress- och tidig maskinpressperiod fram till 1870. Databasen, som introduceras under våren 2012, kommer att skapa en unik tillgänglighet till dokumenterade böcker. En länk kommer att finnas på BHS–hemsida.
Den 12 mars 2012 besöktes Strindberg-experten och boksamlaren Anders Ollfors. Värden lotsade entusiastiska gäster såväl genom sitt stora och vackra bibliotek som på bibliofil upptäcksfärd med Strindberg och andra litterära storheter kryddsatt med bokhistoriska anekdoter och bibliografiska sällsamheter.
Den 20 februari 2012 höll Eva Nilsson Nylander ett fängslande föredrag på UB om drottning Kristinas omfattande handsskriftssamling i Vatikanbiblioteket. Åhörarna fick en initierad inblick i drottningens bibliotek, hennes bibliotikarier och storvulna inköp av boksamlingar.
Den 9 november 2011 höll Kristina Lundblad ett uppskattat föredrag i Bromansalen på UB: ”Om betydelsen av böckers utseende: Det svenska förlagsbandets framväxt och etablering under perioden 1840-1914”.
Den 9 oktober 2011 besöktes Skånes sist byggda slott Borrestad. Bokhistoriker Björn Dal visade det mycket vackra slottsbiblioteket och berättade om De la Gardiesamlingen samt förevisade några väl valda bokverk ur samlingen. Lunch intogs på Brösarps Gästgifveri och därefter förhandsvisade Marianne och Styrbjörn Öhman sitt nya antikvariat i Ravlunda. Officiellt öppnas antikvariatet under påskveckan 2012 men det kan redan konstateras att få kommer att kunna mäta sig med denna antikvariatsmiljö.
Den 26 september 2011 var det premiär för den nya aktiviteten ”En kväll på antikvariatet”. En entusiastisk grupp medlemmar lyssnade på Pierre Dethorey’s initierade och fascinerande berättelse från antikvariatsvärlden med dess originella samlare och hängivna handlare. Stämningen eller måhända miljön stimulerade även till vissa inköp.
Fredagen 16 september 2011 Invigning av utställningen Tryck i öst och väst på UB.
Lördagen 14 maj 2011 deltog ca 25 medlemmar i en utflykt i Nils Lilja´s fotspår under ledning av Christian Irhammar. Efter lunch på Röstånga gästgifveri förevisade Gustaf–Trolle-Bonde Trolleholms slottsbibliotek.
Fredagen 29 april 2011 höll Jan Torsten Ahlstrand ett föredrag: “GAN ur ett bibliofilt perspektiv” inför BHS årsmöte.
Onsdagen den 8 december 2010 besöktes biblioteket på Alnarp med förevisning av “Trädbiblioteket” och den Örtengrenska samlingen.
Lördagen den 18 september 2010 deltog ett tjugotal medlemmar i en utflykt till Ven och Tycho Braheminnena under sakkunnig guidning av Christian Irhammar.