Bokhistoriska sällskapet anordnar varje termin ett antal aktiviteter med bokhistorisk anknytning, främst i form av föredrag och studiebesök. Kommande aktiviteter presenteras nedan.
Efter en genomförd aktivitet skrivs för det mesta ett referat av denna. Under menyn ”Senaste aktiviteterna” kan man ta del av referaten från de senaste årens aktiviteter.
Tisdagen den 1 april klockan 17.00 – Årsmöte och därefter föredrag, Lund
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar följer det anförande som, på grund av sjukdom, fick ställas in under Den gamla bokens dagar 2024, professor emeritus Kjell Åke Modéers Einar Hansen och hans gärning som entreprenör och mecenat. Einar Hansen (1902–1994) var en dansk-svensk entreprenör som startade rederiverksamhet. Han bidrog till smuggling av flyktingar under andra världskriget. Därutöver drev han ett framgångsrikt kvalitetsförlag, Allhems, samt var en betydelsefull initiativtagare och mecenat för allehanda verksamheter i regionen.
Plats: IOGT-NTO:s lokal på Bantorget 5,Lund
Förhandsanmälan: Ej obligatorisk men meddela gärna eftersom vi tänker bjuda på kaffe med kaka*
Deltagaravgift: Nej
Onsdagen den 23 april – Utflykt, Österlen
Vi inleder dagen på Eva M. Erikssons (Malmö Nya Bokbinderi) nya bokbinderifilial i Gärsnäs, Bokbinderiet i G. Eva visar sitt nya bokbinderi och ett antal bokband som hon handbundit för olika utställningar. Därtill får vi stifta bekantskap med en rad alster signerade bokbindaren, konstnären med mera Manne Dahlstedt, legendarisk lärare och ledare vid bokbindarlinjen vid Leksands folkhögskola. Det blir en utställning med såväl textilkonst som bokband av Manne. Merparten av både Evas och Mannes bokband kommer vara till salu.
Därefter beger vi oss till den enda officiella bokbyn i landet, Borrby Bokby. Vi inleder på det nyöppnade Art Boox gallery – galleriet för konstnärsgjorda böcker och Antikvariat Hundörat. Därefter är det fritt fram att på egen hand besöka övriga antikvariat i Borrby alternativt att botanisera i den pågående konstrundans utbud.
Tid & Plats: Vi samlas klockan 10.00 på Malmövägen 36, Gärsnäs
Fika/lunch: Inget är bokat men möjlighet finns såväl i Gärsnäs som i Borrby
Tid & Plats: Vi återsamlas klockan 14.00 på Köpmangatan 8, Borrby
Förhandsanmälan: Senast den 9 april* – max 20 deltagare – bekräftelse sänds
Deltagaravgift: 40 kronor, inbetalas senast den 16 april**
Fredagen den 9 maj – Utflykt, Köpenhamn
Vi inleder med besök på H.M. Kongens Håndbibliotek i Christian VIII:s Palæ på Amalienborg i Köpenhamn. Biblioteket, som till sin uppbyggnad har stora likheter med Bernadottebiblioteket, består till stor del av samlingar som tillhört landets regenter. Biblioteket bildades 1746 genom en uppdelning av boksamlingar mellan Det kgl. Bibliotek och Kongens Håndbibliotek. Den mycket stora samlingen av böcker, handskrifter, foton, kort, grafik och teckningar med mera finns idag såväl på Christiansborg Slot som på Amalienborg.
Vi får en allmän visning av biblioteket med information om bibliotekets historia och därtill en närmre presentation och visning av ett antal intressanta rara böcker och konstfullt bundna bokband. Ciceron är H.M. Kongens Håndbibliotekar Mikael Bøgh Rasmussen.
Därefter promenerar vi till Det gamle universitetsbibliotek som utgjort en integrerad del i det ursprungliga universitetskvarteret i centrala Köpenhamn. Universitet grundades 1479 och tre år senare det första universitetsbiblioteket. Biblioteket fanns under århundradena på olika adresser i staden och mycket av dess samlingar förstördes vid den stora branden 1728. 1861 invigdes biblioteket vi besöker och det fungerade som universitetsbibliotek fram till 2009. Idag har det en museal funktion och vi kommer att få uppleva en mycket vacker gammal biblioteksmiljö. Det blir en separat guidning för oss (för säkerhets skull på engelska) av biblioteket och kvarteret med de gamla universitetsbyggnaderna.
Tid & Plats: Vi samlas klockan 09.45 på Amalienborg Slotsplads 5, Köpenhamn
Tid & Plats: Vi återsamlas klockan 14.15 på Fiolstræde 1, Köpenhamn
Fika/lunch: Tidsutrymme finns men ordnas av var och en.
Förhandsanmälan: Senast den 25 april* – max 15 deltagare – bekräftelse sänds
Deltagaravgift: 400 kronor, inbetalas senast den 30 april**
Onsdagen den 21 och torsdagen den 22 maj klockan 18.00 En kväll hos boksamlaren, Kjuge
Vi gästar storsamlaren Björn Dal. De som deltagit på våra arrangemang under senare år förknippar kanske främst Björn med ABC-böcker och äventyrslystna björnjägare med mera. Men hans samlande har under många decennier främst ägnats den svenska zoologin; hans bibliotek rymmer sannolikt den mest omfattande och exklusiva privatsamlingen i landet. Vi räknar med stort intresse för visiten och har därför dubblerat besöket redan i utgångsläget. Vid anmälan, ange om båda eller enbart ett datum är möjligt för dig.
Tid & Plats: Samling klockan 18.00, Kjugevägen 101, Kjuge/Fjälkinge
Förhandsanmälan: Senast den 6 maj* – max 8 deltagare per besök – bekräftelse sänds
Deltagaravgift: 40 kronor, inbetalas senast den 13 maj**
Om anmälningar
Anmälningar registreras i turordning. Anmälan är bindande från sista dagen för denna; därefter måste, i de fall BHS drabbas av kostnader, betalning ske även vid förhinder eller utebliven närvaro.
*Anmälan sker till info@bokhistoriska.se Uppge aktivitet, aktivitetsdatum och namn.
Saknar du e-post – ring ordförande på telefonnummer 0706-18 19 13.
**Deltagaravgift inbetalas till bankgiro 5243-0659 eller via Swish 123 063 48 40. Ange namn, aktivitet och aktivitetsdatum.