Kommande aktiviteter

Bokhistoriska sällskapet anordnar varje termin ett antal aktiviteter med bokhistorisk anknytning, främst i form av föredrag och studiebesök. Kommande aktiviteter presenteras nedan.

Efter en genomförd aktivitet skrivs för det mesta ett referat av denna. Under menyn ”Senaste aktiviteterna” kan man ta del av referaten från de senaste årens aktiviteter.


Fredagen den 25 oktober 16–19 och lördagen den 26 oktober 11–16

Den gamla bokens dagar, Lund

Förra året återvände bokmässan till den nyrenoverade Stadshallen. Såväl utställare som besökare och inte minst vi som arrangörer var mycket nöjda med återkomsten. Vi är därför mycket glada över att kunna arrangera mässan i Stadshallen även i år till följd av ett samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen, Lunds kommun.

Årets tema är Böcker från Allhems Förlag. En hommage till Allhems Förlag och till bokförläggaren, boksamlaren  Einar Hansens gärning med anledning av att ett Einar Hansen-bibliotek är under uppbyggnad i Lund.

Som sig bör deltar ett antal antikvariat, förlag, bokbindare med flera på mässan, och böcker, handbundna bokband, kartor, småtryck, grafiska blad, artists’ books med mera i skiftande ämnen och prisklasser saluförs. Därtill tre föredrag:

Fredagen den 25 oktober 15–16 Botulfshörnan, entréplan

f.d. aphandlare, f.d. håvleverantör, f.s.e. Christian Irhammar:

Talade Frithiof Nilsson Piraten någonsin sanning? Träffade han någonsin Sam Ask under studietiden i Lund? Kan verkligheten…

Decennium av efterforskning har resulterat i boken

OM KONSTEN ATT GÖRA VERKLIGHETEN SANNOLIK – hur Frithiof blev Piraten. Boksläpp på mässan

Lördagen den 26 oktober 11–12 Amfilokalen, andra våningen

Stadsarkivarie, Malmö stadsarkiv Suzanne Sandberg:

Skärvor efter ett förlag, det bevarade arkivet efter AB Allhem

I Malmö stadsarkiv finns 30 hyllmeter förlagsarkiv efter AB Allhem, endast en bråkdel av allt material som en gång funnits men trots detta en fin samling runt ett förlag. Några nedslag bland handlingarna visar på guldkorn, typiska och unika för Allhem och av intresse för forskare och bokälskare.

Lördagen den 26 oktober 14–15 Amfilokalen, andra våningen

Professor emeritus Kjell Åke Modéer:

Einar Hansen och hans gärning som entreprenör och mecenat

Om Einar Hansen, dansk-svensk entreprenör som startade rederiverksamhet, drev ett framgångsrikt kvalitetsförlag, bidrog till smuggling av flyktingar under kriget samt var en betydelsefull mecenat för allehanda verksamheter i vår region.


Tisdagen den 5 november – Utflykt, Lund

Vi besöker Kulturen i Lund, välkänd för sina stora samlingar av kulturhistoriskt intressanta föremål inom design, konst, keramik, foto, textilier, hantverk, möbler med mera. Detta besök ägnas emellertid de olika biblioteksrum som inryms från källare till vind på museet och som utöver böcker innehåller handskrifter, teckningar, akvareller, Ehrensvärds arkiv med mera. Notera att det blir mycket förflyttning i trappor och att hiss saknas. Vi avslutar besöket med en närmare presentation av ett antal vackra bokband, några intressanta böcker från referenssamlingen respektive från Thomanders bibliotek utvalda av vår ciceron, intendent Nina Davis.

Tid & Plats: Samling klockan 13.30 i museets entré, Tegnérsplatsen 6, Lund
Förhandsanmälan: Senast 22/10* – max 25 deltagare – bekräftelse sänds
Deltagaravgift: 90 kronor, inbetalas senast 29/10** (Tillkommer entréavgift som betalas i kassan. Att denna erläggs separat beror på varierad taxa vuxen/senior samt fri entré för Kulturens medlemmar)


Onsdagen den 27 november – Besök hos boksamlaren, Lund

Vi gästar Magnus Åklundh, välkänd för konstintresserade men numera även en entusiastisk boksamlare. Samlandet ägnas främst åt debutböcker av svenska 1900-talsförfattare, originalutgåvor av svenska och utländska skriftställare, Strindberg, vackra handbundna band samt en del av poeten och akademiledamoten Anders Österlings boksamling.

Tid & Plats: Klockan 18.00, Stora Algatan 6, Lund
Förhandsanmälan: Senast 13/11* – max 15 deltagare – bekräftelse sänds
Deltagaravgift: 40 kronor, inbetalas senast 20/11**


Om anmälningar

Anmälningar registreras i turordning. Anmälan är bindande från sista dagen för denna; därefter måste, i de fall BHS drabbas av kostnader, betalning ske även vid förhinder eller utebliven närvaro.

*Anmälan sker till info@bokhistoriska.se Uppge aktivitet, aktivitetsdatum och namn.
Saknar du e-post – ring ordförande på telefonnummer 0706-18 19 13.

**Deltagaravgift inbetalas till bankgiro 5243-0659 eller via Swish 123 063 48 40. Ange namn, aktivitet och aktivitetsdatum.