Boktips

Jan Westin & Bo Lennart Hermansson

Nils Linde konstbokbindare, Göteborg 2021

Bokbindarmästaren och hovbokbindaren Nils Linde var verksam i Göteborg 1911-1962. Han värnade starkt om hantverkskunnandet, men var samtidigt öppen för nya idéer och utvecklade ett fruktbart samarbete med tongivande konstnärer och kollegor på Slöjdföreningens skola; inte minst med konstnären Nils Wedel. Tillsammans förnyade de det moderna pappersbandet. 

Thomas Millroth:

Artists’ Books from a Swedish point of view with special attention paid to the contributions of Denmark and GDR

Thomas Millroths länge emotsedda bok om Artists’ Books har nyligen släpps på Ellerströms/Tragus förlag. Artists’ Books from a Swedish point of view with special attention paid to the contributions of Denmark and GDR lyder den långa titeln men så är det också en mycket omfångsrik bok. Boken har text på engelska och svenska, är rikligt försedd med bilder och vackert formgiven av Johan Melbi. Boken är uppbyggd kring ett antal initierade och intressanta essäer av Thomas Millroth vilka från olika utgångspunkter belyser fenomenet Artists’ Books. Boken är ett måste för alla bokvänner med intresse för Artists’ Books och det självklara referensverket för överskådlig tid.

Lennart Mörking:

Lunds universitets bokauktionskammare 1746-1993. Lundensisk bokhistoria under 250 år.

Eget förlag Media Tryck, Lund 2021. 8:o. 135 s. Illustrerad. Limhäftad med styvt tryckt illustrerat pappersomslag.

Boken finns att köpa på Pixbo Books Krafts Torg 2, Lund för 250 kronor.

Boken kan även beställas på nzl@nzl.se uppge pix68988 och skickas då till din hemadress varvid fraktkostnad om 45 kronor tillkommer. På www.pixbobooks.se finns mer detaljerad information om bokens innehåll.

Bo Ekberg:

I fåglarnas värld : Om den moderna ornitologins framväxt.

Boken skildrar människans intresse för fåglar från äldsta tid till i våra dagar. Särskild tonvikt ligger på perioden från ca 1700  … Carlssons förlag, 2021 inbunden. 

/Lars Reveman

En hälsning från vår medlem Christian Irhammar om en kommande bok om Piraten:

Jag har nu ”verkligen” bestämt mig för att förverkliga den bok jag förberett i fyra decennier och hoppas kunna få ut den till jul i år: OM KONSTEN ATT GÖRA VERKLIGHETEN SANNOLIK – hur Frithiof blev Piraten.  Allt är skrivet, hälften är satt digitalt och material finns till två böcker till men jag håller med en och blir således tvungen att stryka rejält. Det har aldrig funnits några böcker som inte tjänat på det.

Detaljerna är inte riktigt klara ännu, men tryckare och format, liksom finansiering är på plats. Boken blir på ca 300 sidor 2-spaltig text, väl illustrerad, kort liggande oktavo 245 x 230 mm. Avsikten är att göra alla eventuellt kommande böcker om och kring Piraten onödiga. Detta blir den ultimata biografin. Återkommer med ett specialerbjudande till BHS medlemmar när boken är klar – förhoppningsvis kan det bli en uppskattad julklapp.