Yvonne boktipsar

Den europeiska komedien: antropomorfa kartor 1850 – 1950
Av Mårten Ericson och Petter Lönegård
Bokförlaget Augusti, Lund 2024

Fenomenet med antropomorfa kartor, det vill säga kartor i mänsklig skepnad, blomstrade i början av 1800-talet, mycket tack vare förbättrade tryckmetoder. Guldåldern varade från mitten av 1800-talet till kalla krigets inledning i början av 1950-talet. Dessa kartor hade ofta inslag av politisk satir och uppvisade ländernas egenskaper som ibland gick åt det vulgära hållet.

Den här boken innehåller drygt 50 illustrerade kartor som i sig är väldigt vackra, färgstarka konstverk och när man läser boken får man samtidigt en fin inblick i dåtidens världspolitik. Till varje enskild karta finns intressant information om dess tillkomst. Boken är välskriven och de illustrerade kartorna är mycket iögonenfallande. Historikern Mårten Ericson och den grafiske formgivaren Petter Lönegård har tillsammans åstadkommit en riktig pärla!